Nævn skal vurdere muligheden for færøsk medlemskab af WTO
Nævn skal vurdere muligheden for færøsk medlemskab af WTO
Er færøsk medlemskab i eget navn af Verdenshandelsorganisationen WTO foreneligt med Færøernes forfatningsmæssige status?
Det spørgsmål er Færøernes landsstyre og Danmarks regering enige om at forelægge det såkaldte § 6-nævn.
Statsminister Mette Frederiksen og lagmand Aksel V. Johannesen har derfor i dag underskrevet en fælles anmodning til Højesterets præsident om at aktivere § 6-nævnet. Efter hjemmestyreloven kan § 6-nævnet afgøre tvivlsspørgsmål om det færøske hjemmestyres kompetence i forhold til rigsmyndighederne. Det er første gang i hjemmestyrelovens 76-årige historie, at § 6-nævnet aktiveres.
”Der er et færøsk ønske om medlemskab af WTO i eget navn. Politisk deler den danske regering Færøernes ønske, og vi er derfor enige om at bede nævnet om en juridisk afklaring af, om det er foreneligt med Færøernes forfatningsmæssige status. Det er ikke sket før i hjemmestyrelovens 76-årige historie. Det er en vigtig begivenhed, som er et godt eksempel på, hvordan vi sammen tør gå nye veje i samarbejdet i rigsfællesskabet. Ligeværdigt og respektfuldt,” siger statsminister Mette Frederiksen.
”WTO-medlemskab i eget navn er afgørende for Færøerne og færøsk økonomi. Derfor var det et stort og historisk skridt, da vi på rigsmødet i Aalborg i august besluttede at afprøve spørgsmålet i § 6-nævnet. Da der er tale om nyt og ubetrådt land, har vi brugt tiden siden august på at tilrettelægge arbejdet. Jeg er meget glad for, at vi i dag, i fællesskab, har underskrevet en anmodning til Højesterets præsident, så § 6-nævnet nu formelt kan påbegynde sit arbejde. Det er min klare forventning, at nævnet vil arbejde hurtigt, og jeg ser frem til en afgørelse i løbet af 2025,” siger lagmand Aksel V. Johannesen.
Læs mere om § 6-nævnet her: Faktaark - Fælles anmodning om aktivering af § 6-nævnet - Statsministeriet
Læs den fælles anmodning til Højesterets præsident her Fælles anmodning om aktivering af § 6-nævnet - Statsministeriet.
For yderligere oplysninger: Statsministeriets pressetelefon +45 29 10 88 25.