Statsminister Anders Fogh Rasmussens tale ved Indvielse af Barokhave ved Gl. Holtegaard lørdag den 14. juni 2003
Hvis der er noget, som mennesker verden over til alle tider har kunnet enes om, så er det, at naturen er et under. Uanset om den udfolder sig i en urtepotte eller som her i en park, gør naturen underværker. Ikke mindst ved os mennesker.
Det er vel heller ikke noget tilfælde, at biblen lader Gud placere de første mennesker i en have – paradisets have.
Bare dét at så et frø, se det spire, vokse og gro sig stort til en plante eller en blomst er dybt fascinerende. At se træer og buske vokse, bære frugt, få blade og smide dem igen. At opleve naturen gå sin gang med årstidernes vekslen. Det bliver man aldrig træt af. Tværtimod. Naturen har en storslået og ufattelig kraft, som må fylde os mennesker med forundring og beundring.
Her i Danmark elsker vi at være ude i naturen. Året rundt summer villahaverne af aktivitet, og planteskolerne bliver flittigt besøgt. De, der ikke selv har haver, fylder altankasserne med blomster og søger ud i parkerne.
Vi vil ud i det fri. For hér kan vi finde os selv igen. Hér falder tankerne på plads. Hér tager tingene den tid, de nu engang tager. Hér finder vi kontrasten til den hektiske arbejdsdag, hvor alt går hurtigt, effektivt og ofte sammenkrummet foran computeren.
I naturen kan vi rette os ud igen, indånde den friske luft, lade tanken flyve, søge ny energi og inspiration. Vi kan genopbygge krop og sjæl.
Her i Hovedstadsområdet og Nordsjælland er der rig mulighed for at opleve naturens mange forskellige udtryk. Vi er tæt på by og samtidig tæt på sø og strand og masser af smukke grønne områder med hver sit særkende. Det er et stort privilegium.
Siden min familie og jeg flyttede hertil for snart 4 år siden, har vi dagligt glædet os over omgivelserne og de mange muligheder, de rummer. Det er vidunderligt at sanse naturen på en spadseretur i skoven, en løbetur langs stranden, en cykeltur i bakkerne eller en tur i kajak på søen.
I dette grønne område er der i dag tilføjet endnu en perle til rækken af naturoplevelser: Barokhaven.
Da Laurits de Thurah anlagde haven for 250 år siden, var det efter barokkens særlige snit: Der skulle være orden og harmoni, symmetri og mønstre, som udtryk for balancen mellem kultur og natur, menneskets balance med naturen. Det har vi nu mulighed for at opleve igen.
Jeg har forstået, at haven her var Laurits de Thurahs fuldførelse af sin helt egen drøm om en have. Hans egen Edens have. Et fristed, hvor han kunne trække sig tilbage efter en besværlig arbejdsdag. Thurah brugte sin have helt på linje med den måde, vi bruger naturen i dag – som et sted hvor vi kan finde os selv igen efter hæsblæsende dag eller uge.
I dag er den harmoni, som Thurah skabte til sig selv, tilgængelig for alle. Når vi går en tur gennem Thurahs have, vil vi ikke bare få en æstetisk naturoplevelse. Vi kan også få et unikt helhedsindtryk af, hvordan man i barokkens tid så på verden og tilværelsen; af hvad der var smukt og brugt dengang, både inden for arkitektur og havekunst.
Jeg er sikker på, at de mange besøgende fra nær og fjern vil glæde sig over denne ekstra dimension ved Gl. Holtegaard og dets udstillinger.
Derfor - tillykke til alle besøgende og tillykke til Gl. Holtegaard med den genskabte Barokhave.