Indholdet på denne side vedrører regeringen Helle Thorning-Schmidt I (2011-14)
Tale

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved lancering af tænketanken EUROPA den 2. december 2013

Det talte ord gælder

Jeg har glædet mig til at være med her i dag. Lancering af en ny tænketank om Europa – det er et vigtigt skridt. Tak til Karsten Dybvad og Claus Jensen, fordi I har taget det skridt sammen.

Med den nye tænketank tager DI og CO-Industri et fælles ansvar for en debat, som er vigtig både for jeres medlemmer og for Danmark. Som repræsentanter for virksomheder og lønmodtagere ved I bedre end de fleste, hvad EU betyder helt konkret for arbejdspladser og vækst.

Derfor er det også helt naturligt, at I finder sammen om at give dansk Europadebat et spark i en kvalificeret retning. Og det er der brug for.

Når der tales om EU, handler det alt for ofte om krise. Om bureaukrati. Om kanelsnegle og lakridspiber. Og det handler alt for sjældent om det, vi kan og vil med EU.

Man kan få det indtryk, at EU er et nødvendigt onde. I bedste fald noget, vi må trækkes med.

Men vi kan jo ikke bare rulle gardinerne ned eller sætte grænsebomme op og regne med, at alt så bliver trygt og godt. Sådan fungerer det bare ikke.

Danmark er et lille land. Vi lever af at være åbne i en verden, som er præget af en rivende og uforudsigelig global udvikling. Det er sagt før. Men der er god grund til at minde om det. For det betyder jo, at vi ikke kan overvurdere vores økonomiske og politiske interesse i at være så tæt på kernen i det europæiske samarbejde som overhovedet muligt.

Vi ved alle sammen, at EU og Europa har været igennem en vanskelig tid. Nogle har ment, at krisen har udstillet EU’s svagheder. Og spurgt, om EU nu også er svaret for et land som Danmark.

Jeg er ikke i tvivl. Vi har demonstreret, at et hårdt pres nok kunne få EU-samarbejdet til at knirke, men ikke til at miste sin beslutningskraft.

Tværtimod har vi skridt for skridt arbejdet os igennem problemerne. Vi er ved at få den europæiske økonomi tilbage på sporet. Og det er ikke sket af sig selv. Det er et resultat af de mange vigtige beslutninger, vi har truffet.

EU-samarbejdet vil være stærkere, når vi kommer ud af krisen, end det var, da vi gik ind i den.

Det giver grund til optimisme. EU er stadig svaret for Danmark.

Netop derfor har vi brug for en dansk debat om, hvad vi vil med EU. Hvordan vi bedst varetager danske interesser i EU. Hvordan vi bevæger EU i den retning, som, vi synes, er rigtig.

Og her tænker jeg ikke på store diskussioner om nye traktater. Den slags har vi allerede brugt for meget tid på.

Jeg tænker på de helt konkrete spørgsmål, som i sidste ende vedrører hver eneste danskers hverdag. Bekæmpelse af ungdomsarbejdsløshed. Kampen mod skattesnyd. Om at få endnu mere vækst ud af det indre marked. Om at fremtidssikre det økonomiske samarbejde. Om klima- og energipolitik. Om at have fri bevægelighed uden at det fører til social dumping.

Her kan vi gøre en masse i EU. Og her har Danmark meget at bidrage med. Den debat skal vi have mere af.

* * *

Så der er nok at tage fat på for tænketanken EUROPA. Og timingen kunne dårligt være bedre. Vi har et Europa-Parlamentsvalg foran os. Mulighederne for en levende europapolitisk debat er oplagte.

Men hvor skal man starte? Min anbefaling vil være, at I skal sætte fokus på, hvad EU kan gøre for vækst og arbejdspladser.

Vi bevæger os langsomt ud af krisen Nu skal vi se frem ad og komme i offensiven igen. Og jeg mener i al beskedenhed, at de europæiske stats- og regeringschefer har taget de første skridt det seneste halve år.

Vi har indgået nye frihandelsaftaler – senest med Sydkorea. Og vi er nu ved at forhandle med flere lande – USA, Canada og Japan, for bare at nævne nogle af de største.

Og vi har vedtaget et budget for de næste syv år, som giver et skub til vækst, forskning og beskæftigelse. Det er alt sammen ting, som har helt konkrete effekter på vores virksomheders ordrebøger og på vores arbejdspladser.

Det er en god start. Nu skal vi videre.

Der er store beslutninger på tegnebrættet.

Først og fremmest skal det sikres, at den finansielle sektor ikke igen sætter skred i en stor krise. Derfor står vi snart med et fælles tilsyn med europæiske banker. Og der forhandles på livet løs om en ny fælles mekanisme for afvikling af banker.

Der arbejdes også på at styrke den økonomiske koordination inden for ØMU’en endnu mere.

Skal de europæiske lande koordinere vigtige reformer, som også påvirker naboerne? Skal der etableres reformkontrakter mellem medlemslandene og Bruxelles? Kan der gøres mere for at styrke det økonomiske samarbejdes sociale dimension ved at inddrage arbejdsmarkedets parter bedre?

Alt det lyder meget teknisk og måske en smule kedeligt. Men det er beslutninger, som får afgørende betydning for vækst og arbejdspladser i Europa - og også for Danmark. Som ikke-euro land kan vi selv bestemme, om vi vil være med i alt det nye.

Det skal vi analysere grundigt. Det skal vi debattere indgående. Her glæder jeg mig til, at tænketanken EUROPA vil blande sig.

Og så står vi sandsynligvis over for en folkeafstemning om patentdomstolen til foråret. Det bliver en udfordring for os alle at få gjort opmærksom på, hvorfor det tilsyneladende tekniske spørgsmål, har så stor og konkret betydning for danskerne.

Det er først og fremmest virksomhederne og fagbevægelsen ude på de danske arbejdspladser, der kan sætte ord på, hvordan patentdomstolen vil gøre det nemmere at forsvare gode ideer. Så flere idéer vil blive til virksomheder og arbejdspladser. Også her er der en rolle for den nye tænketank.

* * *

I dag har vi fået en ny og vigtig stemme i EU-debatten. En stemme, som, jeg forventer, kan være med til at stille de væsentlige spørgsmål. Om EU's muligheder og udfordringer. Om Danmarks interesser i Europa. En stemme, som kan levere stærke analyser og grundlag for god debat.

Jeg forventer, at I vil tilføre nye vitaminer til den europapolitiske debat i Danmark. Det har vi brug for. Udviklingen i EU er vigtigere for Danmark end nogensinde.

God arbejdslyst til jer alle sammen.