Statsministerens tale ved indvielse af Siemens Wind Powers forsknings- og udviklingscenter i Brande den 12. marts 2013
Det talte ord gælder
Tak, fordi jeg må være med i dag.
Jeg kommer lige fra en rundvisning i jeres produktionshal.
Det er imponerende at se møllehuset – eller ”nacellen,” som jeg nu har lært, det hedder – at se nacellen komme ind i den ene ende af produktionslinjen som et enormt skelet. Jeg skal ikke påstå, at jeg har forstået hele produktionen, men det ser i hvert fald ud til, at der i den anden enden af produktionen kommer en færdig nacelle ud og er klar.
Det er imponerende.
Og vindmølleproduktionen her hos jer i Siemens Wind Power i Brande viser mindst tre ting:
For det første viser det jo, at Danmark stadig er et produktionsland. Med en fed streg under produktion.
Vi i Danmark skal ikke kun leve af design, management og forskning. Nej, vi har også brug for at producere noget, som man kan slå sig på, og at vi stadig har stærke industriarbejdspladser. Vi har brug for jer.
Og for det andet er der ikke nogen modsætning mellem produktion og højteknologi. Faktisk tværtimod.
Udvikling, test, afprøvning, produktion – det hele hænger sammen, og det gør det også her.
Da jeg gik fra produktionshallen, kom jeg forbi udendørs test af komponenter til vindmøllerne. De står og ruller derude. Det var blandt andet en møllevinge, der blev testet.
Og I har også besluttet at lægge jeres nye forsknings- og udviklingscenter tæt på den fysiske produktion.
Jo, tingene hænger tæt sammen.
Og for det tredje viser udviklingen i jeres virksomhed og i hele vindmølleindustrien, hvor vigtigt det er, at netop det samspil mellem produktion, test og udvikling bliver understøttet af politiske beslutninger.
Det danske vindmølleeventyr kom ikke af sig selv. Det bygger på beslutninger, som blev truffet af fremsynede politikere. Det blev ført ud i livet af innovative virksomheder, som vi står på lige nu i dag.
For 25 år siden var det kun et par procent af Danmarks elforsyning, der kom fra vindkraft. I dag får vi næsten en tredjedel af vores el fra vind. Egentlig en ganske kort periode og en stor udvikling.
Og regeringen har sat nye mål. For vi har sat det mål, at vindkraft skal stå for halvdelen af vores elforsyning i 2020.
Det er et ambitiøst mål. Sådan skal det være. Vi har besluttet, at vindmølleeventyret skal fortsætte. Og med sidste års energiaftale – den grønneste aftale i Danmarkshistorien – så har viser vi vejen til, hvordan vi når det.
I de kommende år skal der rejses nye havmøller langs vores kyster. Der bliver nok at tage fat på.
Vindmølleindustrien er et eksempel på det, jeg er stolt af ved Danmark. Vores evne til at arbejde sammen på kryds og tværs. Også på tværs af den offentlige og den private sektor.
For fem måneder siden åbnede vi det nye testcenter i Østerild. Her har staten i samarbejde med industri og forskning skabt et af verdens bedste testcentre.
Og Østerild har været afgørende for, at Siemens Wind Power har besluttet at investere 1 milliard kroner i test og udvikling her i Danmark.
På den måde viser vi, at tingene hænger sammen. Og på den måde lægger en politisk beslutning grunden for beslutninger i virksomhederne. Vi sætter ved fælles kraft en positiv spiral i gang. Vi sætter gang i udviklingen, også her i Brande. Og også når det handler om arbejdspladser.
I investerer massivt i forskning og udvikling. Snart vil vi se højtuddannede medarbejdere fra hele verden søge til Brande. Vi ser det allerede. Ligesom der i dag er mange internationale gæster her i salen.
Siemens Wind Power investerer, selvom det er krisetider. Fordi I forstår, at vi netop i svære tider har brug for at se fremad. Og investere i fremtiden.
Det er også mit udgangspunkt. Vi står i en ny virkelighed, hvor vi har brug for alt, hvad vi kan – og mere til.
Den økonomiske krise, som vi har været igennem, er ikke bare en parentes i vores historie. Vores vilkår er ændrede mange år frem.
Det ved I alt om i vindmølleindustrien. Det er ikke kun Siemens, der investerer i branchen. Det samme gør andre internationale virksomheder. Markederne vokser. Men I mærker også, at konkurrencen vokser. Kinesiske firmaer vinder frem.
Danske virksomheder oplever, at konkurrenceevnen er under pres. Det var den allerede før krisen. Danmarks konkurrenceevne blev næsten 20 procent ringere under den tidligere regering.
Så mange virksomheder oplever, at de er under et globalt pres. Så virksomhederne er bekymrede for deres produktionsomkostninger. Det betyder også, at mange er bekymrede for deres job.
Vi skal fastholde arbejdspladser som jeres her i Danmark.
Derfor kom regeringen for to uger siden med en ny plan – Vækstplan DK – der skaber så gode rammebetingelser for vores virksomheder, så de ikke bare fastholder gode arbejdspladser, men forhåbentlig også skaber nye arbejdspladser.
Det er det, det handler om. Egentlig ikke så meget andet. Gode virksomheder. Gode solide arbejdspladser.
Hvad vil vi gøre? Vi vil sætte selskabsskatten gradvist ned fra 25 til 22 procent. Og vi vil sænke en række af de afgifter, som især danske produktionsvirksomheder oplever i deres dagligdag som en belastning, når de skal konkurrere på et benhårdt globalt marked.
Alt det for, at vi også fremover kan fastholde arbejdspladser i Danmark.
Men det kan ikke stå alene. Derfor er det også en del af vækstplanen, at vi vil satse mere på uddannelse. Vi vil give mere uddannelse til dem, der ikke fik så meget uddannelse, da de var unge. Vi har brug for hele tiden at lære nyt. Det er en del af den nye virkelighed.
Derfor har vi sat 1 milliard kroner af til mere voksen- og efteruddannelse. Det vil også komme jeres virksomhed til gode.
Vækstplan DK er en stor plan. En plan som vil gøre sit til, at produktionsvirksomheder kan fastholdes og blomstre i Danmark.
Og det leder mig over i den festlige del af dagens program: Vi skal indvie et nyt forsknings- og udviklingscenter. Et center, som jeg forstår, er helt fremme blandt de bedste og mest moderne i verden.
Min opgave er at klippe snoren over til det nye center. Det skal foregå på en meget moderne måde – uden brug af noget så gammeldags som en saks.
Snoren er virtuel. Saksen er et tryk på en knap. Det er også den nye virkelighed.
Til lykke med jeres nye forsknings- og udviklingscenter. Til lykke til jer alle sammen.